Amla ili Indijski ogrozd

Amla ili Indijski ogrozd (Emblica officinalis) je plod ovog bjelogoričnog drveta koje se nalazi uglavnom u Indiji. Ova biljka pripada obitelji Euphorbiaceae (Mlječika). Voće ove biljke je okruglog oblika s okomitim prugama. Zelenkasto-žute je boje i kiselog okusa. Voće je prirodno vlaknasto. Plod se ponekad jede zajedno sa soli. Amla je bogata prirodnim vitaminom C. Ovo voće se koristi kao glavni sastojak u ayurvedskom toniku Chyavanprash. Također se koristi zajedno s nekoliko drugih biljaka kao ayurvedski tonik.

Indijski ogrozd ili Amla ima rashladna, diuretička i laksativna svojstva. Pomaže u čišćenju usta, i jača zube i kosti.  Povećava broj crvenih krvnih stanica i pomaže u promicanju dobrog zdravlja. Pomaže u smanjenju kiselosti. Također ima svojstva antioksidanta. Osim vitamina C, amla također sadrži tvari poput citokina kao što je zeatin. Sušeno voće Amle je korisno u liječenju krvarenja, proljeva i dizenterije.

Amla ima laksativna svojstva i stoga je korisna u liječenju opstipacije i hemoroida. Također ima antibakterijska svojstva i pomaže u sprečavanju infekcija te kod liječenja čireva. Pomaže i u sprečavanju infekcija kože. Amla ima svojstva pomlađivanja stanica i stoga se koristi u održavanju dobrog zdravlja kože i kose. Naširoko se koristi u pripremi  šampona za kosu. Amla pomaže u zadržavanju kose sjajnom i svijetlom. Također pomaže u sprečavanju peruti.  Poznato je da ima svojstva protiv starenja.

Amla je najbogatiji izvor prirodnog vitamina C. Pruža do 900mg na 100g soka od svježeg voća. Ima isti iznos askorbinske kiseline ili vitamina C kao u dvije naranče. Zbog visokog sadržaja vitamina C Amla ima antioksidativna  svojstva. Amla je i sredstvo protiv nadimanja. Pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava. Koristi se u pripremi mnogih gastrointestinalnih Ayurvedskih tonika. Amla također ima mnogo terapijskih svojstava. Koristi se kao kardiotonik, afrodizijak, antipiretički lijek. Neka istraživanja su pokazala da Amla djeluje i kao antidijabetik. Također pomaže u sprječavanju respiratornih poremećaja kao što su prehlade, bronhitis i druge dišne infekcije. Visok sadržaj vitamina C potiče funkcioniranje imunološkog sustava tijela i na taj način pomaže u sprječavanju širokog raspona bolesti. Amla je stoga uključena u većinu Ayurvedskih tonika kao opći sastojak.

Amla također pomaže u poboljšanju tjelesne težine. Pomaže u povećanju ukupne proteinske razine zbog pozitivnog balansa dušika. Tako je poznato da daje anabolički učinak u tijelu. Amla se smatra vrlo hranjivo voćem. Osim vitamina C, također nudi mnoge druge bitne minerale za tijelo. Ovi minerali pomažu u održavanju pravilnog funkcioniranja metaboličkih aktivnosti tijela. Amla sadrži minerale kao što su krom, cink i bakar. Prisutan krom pomaže u  antidijabetičkom učinku. Amla se također koristi u liječenju gastritisa. Utvrđeno je da je vrlo učinkovita u liječenju žgaravice zbog povećane sekrecije hidroklorne kiseline želuca. Amla pomaže pacijentima koji pate od epigastričke boli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *